Főoldal
Untitled Document  

Gyorstöltő: A gyorstöltő számos előnnyel bír az egyéb típusokkal szemben. Legfőbb előnye a rövidebb töltési idő, bár nagyobb tápegység és drágább, bonyolultabb vezérlőáramkör szükséges hozzá. A gyorstöltő árfekvése magasabb, de a befektetés megtérül az akkuk üzembiztos működésében, és hosszú élettartamában. A töltési idő a töltőáram nagyságától függ, amit a cella kapacitása és az elektrolit kémiai tulajdonságai határoznak meg. 1C töltőárammal (ami a cella kapacitásával azonos érték) egy kimerült Ni-Cd cella feltöltődési ideje nem sokkal több, mint 1 óra. Amikor az akku teljesen feltöltődött egyes töltők ún. „záró (topping)” töltési módba kapcsolnak, elindítva egy időzítőt, amíg egy csökkentett töltőáram mellett a töltési ciklus véget nem ér. Ha ez bekövetkezett, a töltő csepptöltéses üzemre kapcsol. Ez a „karbantartó” töltés kompenzálja a cellák önkisülését.

  A korszerű gyorstöltők, a Ni-Cd és a Ni-Mh akkukhoz egyaránt alkalmazhatók. Mivel a gyorstöltők viszonylag nagy árammal dolgoznak, és figyelni kell a cellákat töltés közben, nagyon fontos, hogy csak a gyártó által megadott típusú akkukat töltsük a készülékben! Néhány akkumulátorgyártó elektronikusan kódolja az akkukat, a kémiai jellemzők és a töltési ráta azonosításához. A töltő ekkor pontosan be tudja állítani a töltőáramot, és az optimális töltési algoritmust. A zselés-savas és a Li-ion akkuk különböző algoritmust igényelnek, és ezek nem kompatibilisek a nikkel-bázisú celláknál használt metódusokkal.

  A gyorstöltés a nikkel-bázisú akkukhoz a legjobb. Lassú töltésnél kialakulhat a nagykristályos állapot a nikkel-bázisú celláknál, aminek következtében az akku gyenge teljesítményt nyújt, élettartama lecsökken. A cellák hőmérséklete a töltés alatt mérsékelt marad, és a hőmérsékletcsúcs is rövidebb ideig tart, mint amennyire szükséges. Nem tanácsos napokig a töltőben tartani az akkut, még egy korrekt csepptöltő áram alkalmazása esetén sem.
Előfordulhat, hogy a folyamatos készenlét miatt mégis a töltőben kell hogy maradjon az akku, ebben az esetben célszerű havonta egy kondícionáló (töltés-kisütés-töltés) ciklust végezni.  Vissza

Contact us