Főoldal
Untitled Document  

Lassú töltő: Más néven normál töltő, vagy angolul „Overnight Charger” (éjszakán át töltő). A lassú töltő fix töltőárammal dolgozik, amelynek nagysága az akku kapacitásának egy tizede (0,1C). Folyamatos a töltés mindaddig, amíg az akkuk a töltőre vannak csatlakoztatva. A töltési időtartam 14-16 óra. A legtöbb esetben nincs túltöltésérzékelés, ami kisáramú csepptöltő üzemmódba váltaná át a töltőt a töltés végén. A lassú töltő előnye az olcsóság, de csak Ni-Cd akkukhoz használható. Ha Ni-Mh és Ni-Cd akkukat egyaránt szeretnénk alkalmazni, le kell cserélnünk eszközünket egy korszerűbb egységre.

  Az akku a töltőben langyos lesz a teljes töltöttség elérése után. Ebben az esetben nem szükséges az akkut azonnal kivenni, de egy napnál hosszabb ideig ne tartsuk a töltőben! A legjobb megoldás kivenni a cellákat miután teljesen felöltődtek, vagyis a 14 óra letelte után, vagy amikor a cellák kézmelegek. 

  Probléma akkor keletkezik, ha egy kisebb kapacitású (kevés mAh-s) akkut töltünk nagyobb cellákhoz tervezett töltővel. Bár a töltő a kezdeti töltési fázisban megfelelően fog viselkedni, az akku azonban már 70% töltöttségi foknál melegedni kezd. Mivel, nincs lehetőség kis töltőáramokkal végezni a töltést, vagy megszakítani azt, a töltés második fázisában a túltöltés miatti túlmelegedés a cellák meghibásodását okozza. Ha erre alkalmas töltő nem áll rendelkezésre, abban az esetben a felhasználónak kell figyelnie folyamatosan a töltés alatt lévő akku hőmérsékletét és lekapcsolni az akkut, ha az felmelegedett.

  Az ellenkezője is előfordulhat, amikor egy nagyobb akkut töltünk kisebb cellákra tervezett töltővel. Ebben az esetben sohasem érjük el a teljes feltöltést. Az akku hideg marad a töltés alatt és az elvártnál alacsonyabb teljesítményt nyújt. A nikkel-bázisú akkunál, így a folyamatos alultöltés miatt kialakul a memória-effektus, ami jelentős kapacitáscsökkenéssel jár.   Vissza

Contact us