Főoldal
Untitled Document  
Töltés különböző hőmérsékleteken

A hordozható akkumulátorok ésszerű határokon belül széles hőmérséklet-tartományban használhatóak. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ezeken a homérsékleteken tölthetőek lennének. A készülék használata közben gyakran kényszerülünk arra, hogy extrém hidegben vagy melegben is használjuk a készüléket, azonban az akkufeltöltés körülményeit már magunk is megválaszthatjuk. A hatékony töltési folyamatok csak szobahőmérsékleten valósulnak meg. Általánosan elmondható, hogy a régebbi fejlesztésű cellák, mint például a Ni-Cd, toleránsabbak a magas és alacsony hőmérséklet melletti töltéssel szemben, mint az újabban kifejlesztett eszközök.

A Ni-Cd akkuk egy óra alatt tölthetők fel gyorstöltéssel, ám a gyorstöltés csak 5 °C, és 45 °C között végezhető. A szűkebb hőmérséklettartomány (10 °C, és 30 °C között), még jobb eredményt nyújt. 5 °C alatti töltésnél azonban a hidrogén- és oxigén-rekombinációs képesség lecsökken és ennek eredményeképpen megnő a nyomás. Ilyenkor előfordulhat, hogy a biztonsági szelep kinyit, elengedve a fölösleges oxigént és a hidrogént. Az elszökő gázok nem csak kimerítik az elektrolitot, hanem a hidrogén az oxigénnel keveredve gyúlékony, robbanásveszélyes elegyet alkot.

Az NDV (negatív feszültségváltozás) töltöttség-érzékelési módszert használó töltők tartalmaznak egy bizonyos szintű védelmet az alacsony hőmérsékleten végzett gyorstöltés esetére, mivel a cella töltésbefogadó-képessége alacsony hőmérsékletnél lecsökken, a töltési energia jelentős része az elektrolit bontására fordítódik. Ez a reakció feszültségesést okoz, és az NDV-rendszer leállítja a töltést. Ilyenkor a cella nem töltődik fel teljesen, de a biztonsági szelep nyitásának valószínűsége minimális. A lassú reakció kompenzálásának érdekében 5 °C alatt célszerű lassú töltést alkalmazni 0,1 C értékkel. Alacsony hőmérsékleten választhatók speciális módszerek is. Az alacsony hőmérsékleten történő gyorstöltést elviselő ipari akkumulátorok tartalmaznak egy olyan belső hőszigetelő takarót, ami a cellákat egy elfogadható hőmérsékleten tartja. A kereskedelemben kapható cellák között, a Ni-Cd az egyetlen típus, amely képes a töltést befogadni jelentősen alacsony hőmérsékleten is. A magas hőmérsékleten történő töltés csökkenti az oxigénfejlődést, ezáltal csökken az NDV-hatás, ennek következtében ez a módszer pontos töltöttség-érzékelésre nem használható. A túltöltés elkerülése érdekében a hőmérséklet mérése sokkal eredményesebb.


Ahogy az ábrán látható, a Ni-Cd cellák töltésbefogadó-képessége nagyobb hőmérsékleteknél drámaian csökken. A mérsékelt szobahőmérsékleten töltött, 100 %-ot nyújtó cella, 45 °C hőmérsékleten csak 70 % töltést képes fölvenni és 60 °C-nál már csupán a töltési energia 45 %-át képes elraktározni.

Hasonló viselkedést tapasztalhatunk a Ni-MH celláknál is. Ez is mutatja a gépkocsikba beépített, nikkel-bázisú akkumulátortöltők tipikusan gyengébb teljesítményét a nyári időszakban. A gyenge teljesítmény másik oka, kiváltképp magasabb környezeti hőmérsékleteknél, a töltés idő előtti megszakítása. Gyakori probléma ez azokban a töltőkben, amelyek az abszolút hőmérséklet mérését használják a töltöttség érzékelésére. Ezek a töltők ugyanis csak a cella abszolút hőmérsékletét figyelik, és „becsapódnak” magas környezeti hőmérsékletnél. Ilyenkor a cella ugyan nem töltődik fel teljesen, de a töltés idejében történő lekapcsolása megvédi a cellát a túlmelegedés által okozott károsodástól.

A Ni-MH cellák kevésbé „engedékenyek” a Ni-Cd cellákhoz képest, ha magas vagy alacsony hőmérsékleten töltjük őket. A Ni-MH cella nem tölthető gyorstöltéssel 10 °C alatti hőmérsékleten és egyik típus sem tölthető lassú töltéssel 0 °C alatt. Némelyik ipari töltő az uralkodó hőmérsékletnek megfelelő arányú töltőáramot állít be. Az alacsony ár a hétköznapi (tömeggyártású) töltőknél azonban nem engedi meg a gondosan kidolgozott hőmérsékletszabályozó rendszer alkalmazását.

VISSZA

Contact us