Főoldal
Untitled Document  
Az ultragyors töltés

Egyes töltőgyártók szembetűnően kevés, 30 perces vagy ennél is kisebb töltési időket hirdetnek. Jól formázott cellákkal, mérsékelt szobahőmérsékleten a gyorsöltésre alkalmas Ni-Cd cellák tervezése lehetővé teszi igen rövid töltési idők alkalmazását. Ezt egyszeri, a töltési ciklus 70%-áig tartó nagy árammal történő töltéssel érhetjük el. Egyes Ni-Cd cellák 10C töltőáramot képesek elviselni, azaz a névleges kapacitásnak megfelelő töltőáram 10-szeresét. Ebben az esetben a töltöttségi szint precíz meghatározása, valamint a hőmérséklet figyelése alapvető követelmény. A nagy töltőáramot alacsonyabb szintre kell csökkenteni a töltési ciklus második fázisában, mert a telep töltésbefogadó képessége a magasabb töltöttségi szint felé haladva erőteljesen csökken. Ha a töltőáram túl magas marad a ciklus későbbi részében, a fölösleges energia hővé alakul, megnő a cella belső nyomása, ennek következtében a biztonsági szelep kinyit és hidrogéngáz távozik. Az így elszökő gázok csökkentik az elektrolit mennyiségét és igen gyúlékonyak. Számos gyártó ajánlatában szerepel olyan töltő, amely fele annyi idő alatt tölti fel a Ni-Cd akkut a hagyományos gyorstöltőhöz képest. Ezek az impulzus-töltési technológia elvén működő eszközök az egyes töltőimpulzusok közé egy vagy több kisütő impulzust szőnek be, ami elősegíti az oxigén és a hidrogén rekombinációját, melynek során mérséklődik a nyomás-növekedés, és alacsonyabb lesz a cellahőmérséklet is. Az ultragyors töltő tehát lényegesen rövidebb idő alatt tölti fel az akkut 90%-os töltöttségi szintre, majd ezután egy csepptöltés szükséges a 100%-os töltöttségi szint eléréséhez.

Az impulzustöltők képesek csökkenteni a Ni-Cd cellák elektrolitjának kristályosodási hajlamát (ezáltal a memóriaeffektust). Az ilyen töltő használatával némi teljesítménynövekedés tapasztalható, különösen a memóriaeffektust mutató celláknál. Nem helyettesíti az impulzustöltés azonban az időszakos teljes kisütést. A Ni-Cd cellák elektrolitjának számottevő kristályosodása esetén egy teljes kisütés vagy egy kondicionáló ciklus szükséges a cellák helyreállításához.

Az ultragyors töltés csak hibátlan és gyorstöltésre tervezett celláknál alkalmazható! Egyes, nem gyorstöltésre tervezett cellák nem képesek elviselni a nagy áramerősséget és jelentős belsőellenállásuk révén hőt kezdenek fejleszteni.

A telep érintkezői is leronthatják az eredményt, ha a nyomórugós kontaktusok az átfolyó áramerősséghez képest alulméretezettek. Az ilyen rugós felületek újbóli összenyomásával a kontaktusok elsőre megfelelően működnek, azonban a későbbiekben hamar tönkremennek. Gyakran, egy szinte láthatatlan kráter képződik az érintkező felületeken, amely szigetelőanyagot képezve növeli az átmeneti ellenállást. Az így fejlődő hő megolvaszthatja a telep műanyagtokját. Az ultragyors töltés másik problémája az öreg akkuk töltésénél az egyes cellák nagy belsőellenállása. A nagy belsőellenállás hőfejlődést okoz (P=I R ), ami tovább károsítja a cellákat. A különböző cellákból összepárosított telepek jelentik a másik kihívást. A gyengébb cellák kevesebb töltést képesek tárolni, hamarabb töltődnek fel a többi cellánál, melegedni kezdenek, ami később szintén meghibásodást okoz.

Az ideális ultragyors töltő elsőként meghatározza a cellák típusát, megméri a kapacitásukat és egy mérsékelt gyorstöltést alkalmaz. Az ultramagas kapacitású és az öregedés jeleit mutató cellák esetén a töltés elhúzódhat a nagyobb belsőellenállás miatt. Bár az ilyen töltők kielégítő mértékben tudják kezelni ezeket a cellákat, ne várjunk az újakhoz hasonló eredményt! A töltő megakadályozza a túlzott hőmérsékletnövekedést is. A bizonytalan hőérzékelés, kiváltképp a töltés nagyon intenzív szakaszában, a cellák túltöltését okozhatja a ciklus befejezése előtt. Különösen jellemző ez azokra a töltőkre, amelyek egyedül a hőmérsékletérzékelést használják a gyorstöltés vezérléséhez. Ha a hőmérsékletet a cella tokjának közvetlen felszínén mérjük, pontosabb töltöttségérzékelés lehetséges. Ha azonban a telep külső részén helyezkedik el az érzékelő, a hőmérsékletváltozás késleltetve jelenik meg. A 45 °C-nál nagyobb, huzamosabb ideig tartó hőmérséklet az akku károsodásához vezethet.

VISSZA

Contact us