A weboldalon cookie-kat használunk a felhasználói élmények javítása érdekében. Több infó: Adatvédelmi Nyilatkozat.

Jótállás

Jótállás fennállhat szerződés alapján, de egyes termékek, árucikkek esetén jogszabályon alapul a kötelező jótállás (amit sokan garanciának hívnak). Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet rendelkezik. A hatályos jogszabályok szerint a jótállás kötelezettsége, valamint az alkatrészellátási felelősség a termék forgalmazóját terheli. Az igény érvényesítéshez a jótállási jegy, de ennek hiányában a vásárláskor kapott bizonylat is elég a jótállási eljárás megindításához. A jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a fogyasztó részére történő átadásának elmaradása nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét.

Mikor mentesül a vállalkozás a jótállási kötelezettsége alól? A vállalkozás jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

Ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet a jogosult, egyébként viszont a Vásárlót a jótállásból fakadó jogok az 1. és a 2. pontban meghatározott jogosultságoktól függetlenül megilletik. Jótállás esetén a fogyasztót ugyanazon jogok illetik meg, mint szavatosság esetén.

A 151/2003 (IX.22.) Korm rendelet, valamint annak mellékletében felsorolt esetekben a terméknek a fogyasztó részére történő értékesítés napjától számított egy évig (365 nap) jótállást biztosít a kereskedő. Ezen időszak alatt fogyasztó jogosult a rendeltetésszerű használat és karbantartás ellenére bekövetkezett meghibásodás esetén elsősorban a hiba kijavítását, ha az nem lehetséges cserét esetleg árleszállítást kérni. Jogvita esetén fogyasztó a megyei (fővárosi) kereskedelmi kamarák mellett működő békéltető testület eljárását is kezdeményezheti. Fogyasztónak csak a természetes személy minősül. Nem minősülnek jótállási hibának a természetes elhasználódásból eredő kopások. Az elhasználódott alkatrészek cseréje jótállási időn belül sem ingyenes.

Nem érvényesíthető a jótállás:
 ha a meghibásodást a nem rendeltetésszerű használat okozta
 ha a meghibásodást a karbantartás elmulasztása okozta
 ha a terméket szakszerűtlenül, vagy illetéktelenek javították
 ha nem tartotta be a kezelési útmutatás előírásait, nem megfelelő karbantartási anyagokat használt
 ha a gyártási szám nem egyezik meg a jótállási jegyen szereplő számmal
 ha a meghibásodást helytelen szállítás, tárolás, elemi kár, külső mechanikai és/vagy vegyi hatás okozta.

A fenti okokból meghibásodott termék javítási költsége a jótállási időtartamon belül is a fogyasztót terheli! A rendeltetésellenes (szabálytalan) használat elkerülése céljából minden termékhez használati (kezelési) útmutatót mellékelünk. A jótállás érvényesítéséhez a szabályosan kitöltött jótállási jegy, annak elvesztése esetén a számla bemutatása szükséges.

A készülékekre a jótállást a megadott időtartamon belül a gyártó biztosítja, a kereskedőn keresztül. A jótállási idő a végfelhasználónak történő eladáskor indul. A készülék garanciális szervizbe eljuttatása a készülék tulajdonosát/üzemeltetőjét terheli, a visszajuttatás a szervizt. 

Akkumulátorokra a jótállás maximum egy év, ami azt jelenti, hogy egy éven belül az akku kapacitása nem csökken a névleges kapacitás 60%-a alá. 

Wouxun, Motorola és Vertex Standard típusú rádiókra, adóvevőkre, bébiőrökre, kamerákra a jótállás 1 év. Az ettől eltérő jótállási időtartamokat a termékek adatlapján közöljük. 

Yaesu és Standard Horizon adóvevőkre, az egységes jótállás 3 év.

Az LDG Electronics szigorú jótállási politikáját figyelembe véve, az LDG termék megrendelője tudomásul veszi, hogy a jótállási és nem jótállási javításokat is kizárólag az LDG saját szervize végzi. Európában LDG szerviz jelenleg nem üzemel, az Anico Kft. a gyártó által vállalt jótállást közvetíti. Gyártói jótállási idő 2 év. Ha szeretnél többet megtudni vásárlás előtt a kívánt készülék jótállásáról, érdeklődj Ügyfélszolgálatunkon!

 
Rádió készülék használata, garanciája

Kérjük, vegyétek figyelembe: alapvetően az amatőr adó-vevők használata nem terjed ki az amatőr sávokon kívülre, ezért a garanciális kötelezettség csak a rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodások javítására vonatkozik. Nem rendeltetésszerű használatnak minősül rádióamatőr készülékek adójának rádióamatőr sávokon kívüli használata, rossz minőségű koax kábel vagy antenna által okozott, meghibásodás, elemi kár, villámcsapás vagy annak kísérő jelenségei (sztatikus kisülések), végerősítőknél a megengedettnél nagyobb meghajtóteljesítménnyel való használat, rossz minőségű földelések által okozott meghibásodások, készülékek rosszul szellőzött helyen való elhelyezéséből adódó túlmelegedésből származó meghibásodás stb. Rádióadó készülékek használata rádióengedélyhez kötött. Engedély nélküli használat jogszabályba ütközik. Az engedélyezéssel kapcsolatban kérjük, hogy keresd fel az adott ország hírközlési hatóságát! 

Rádióamatőr rendeltetésű készülékek műszaki specifikációit a gyártó csak a rádióamatőr sávokon belül garantálja és ezen jellemzők +/- 10% toleranciával értendőek. A specifikáció a rádióamatőr sávokon kívül romolhat, amiért reklamációt nem fogadunk el. A rádióamatőr sávokon kívüli használata a készülékek adójának (sávon kívüli sugárzás) külön engedély hiányában nem megengedett (a rádióamatőr engedély erre nem jogosít). Az ebből eredő minden felelősség a készülék használóját, üzemeltetőjét terheli. A rádióamatőr készülékek használatához érvényes rádióengedély szükséges. További információkat a rádióamatőr engedély beszerzéséről a MRASZ vagy NMHH honlapon találtok.

Mennyi ideig kötelező az alkatrész utánpótlás?

Az új PTK szerint a kötelező szavatosság idejéig, ami két év, vagy ha a gyári jótállás ennél hosszabb, akkor ezen időpontig. (Pl YAESU-nál 3 év).

Fontos információk:

Nem garanciális termékek szervizelését nem vállaljuk. A rádióamatőr készülékeket Soket Róberthez tudjátok elvinni a 15. kerületbe, telefonszáma: 06-20-934-06-30. Időpont egyeztetés szükséges!

Azon adóvevők szervizelését és frekvencia kiterjesztését, melyek nem tőlünk lettek megvásárolva nem vállaljuk.

Garanciális készülékeket csak gyári csomagolásban, dobozban veszünk át. 

Garanciális Yaesu készülékeket Angliába küldjük garanciális javításra, tekintettel arra, hogy az alkatrészellátás és az elszámolás meglehetősen nehézkes és bonyolult. Így egyszeri kiszállítással megoldjuk ezt a problémát.

Garanciális Yaesu, Wouxun, Vertex Standard és Motorola készülékek leadhatók cégünk budapesti és nyíregyházi telephelyén. A szervizelés Nyíregyházán történik.

Jótállás kapcsolatos további információk az ÁSZF-ben találhatók.